Sydney Grove Featured in the Classicist Publication

Sydney Grove, a talented TBL Design Associate is featured in the most recent edition of the Classicist publication, an annual peer-reviewed journal dedicated to the advancement of the core values of the Institute of Classical Architecture & Art. Sydney’s ‘Gilpin Street Tudor’ residence is showcased on page 91, as the 2014 recipient of the Newman Award: Student category - Certificate of Merit.

Sydney graduated from the Masters of Architecture program at the University of Colorado at Denver in 2014 and was in the second group of students to receive an ICAA certificate in Classical Architecture. The ‘Gilpin Street Tudor’ was her senior project. The Robert and Judi Newman Awards, given by the Rocky Mountain Chapter of the Institute of Classical Architecture and Art recognize achievement in six categories; including architecture, interiors, landscape design, history and journalism, student awards, and artisanship.

Her design project was an exercise in testing a conservation zoning overlay for a neighborhood known as Washington Park in South Central Denver, dating back to 1899. The neighborhood had experienced a surge of house demolition and new construction. This was triggering a strong desire among residents to preserve and protect the history, scale and character that makes this neighborhood so special. Because a considerable portion of the neighborhood had already seen significant change, it could not be designated a historical district. The UC-Denver Architecture senior studio was approached by the community to help determine what zoning rules would be most effective in preserving the neighborhood. The studio met with the neighborhood group and set goals to limit the overall size and height of houses, limit the size of the shadows cast on the neighbors, limit the size of the front entry and limit the number of stories from 2.5 to 2.

The approach in Sydney’s ‘Gilpin Street Tudor’ was to ensure that an architectural style historically significant to the neighborhood was still obtainable within these strict guidelines. The house is nearly 4,000 sq. ft. and is designed for a family of four who enjoy entertaining in both indoor and outdoor living spaces. The house respects the history of the neighborhood, and also includes elements such as the Corinthian columns at the entrance, featuring vegetation native to Colorado.

We celebrate Sydney’s achievement. We’re proud of the program at the University of Colorado at Denver – and we salute the Newman Awards at the Rocky Mountain Chapter of the Institute of Classical Architecture & Art.